Oproep bewoners voor onderzoek Klarendal

woensdag, 11 september 2019

Voor zijn studie doet Tim van Heusden onderzoek naar stadsvernieuwing van de jaren 70 en 80 in Klarendal. Hij gaat graag in gesprek met bewoners die nu in die buurten wonen.

———————————

Voor mijn studie doe ik onderzoek naar stadsvernieuwing in Klarendal. In de jaren ’70 lag Klarendal er slecht bij, veel huizen waren vervallen en leegstand was een groot probleem. De gemeente besloot daarom een groot deel van de wijk te saneren, oftewel, te slopen. Dit werkte de verloedering van de wijk verder in de hand. De overgebleven bewoners in de wijk pikten dit niet en kwamen in opstand. Dankzij hun protesten is toen besloten over te gaan tot stadsvernieuwing. Dit hield in dat zoveel mogelijk werd gerestaureerd, en dat kale plekken werden bebouwd met betaalbare woningen voor oorspronkelijke bewoners.

De stadsvernieuwing is nu ook nog goed te zien in de wijk. Denk bijvoorbeeld aan de Nijverheidstraatjes, de Johannastraat, Rappardstraat of de Indische Buurt. Ik onderzoek hoe we om kunnen gaan met de bebouwing uit de stadsvernieuwingsperiode. Wat is prettig aan deze buurten en werkt goed, maar ook waar zitten de problemen en wat kan verbeterd worden.

Ik ben hiervoor opzoek naar bewoners van Klarendal die met mij in gesprek willen gaan over deze jaren ‘70/’80 buurten, en de manier waarop ze nu functioneren. Dit zou ontzettend helpen met mijn onderzoek!

Tim van Heusden
t.vanheusden2@students.uu.nl
0647104311

————————————

Foto: de Tedingstraat in de jaren 70 van de vorige eeuw: de sloop was gestart. Bron onbekend.


« naar overzicht