Heel Klarendal groen

vrijdag, 07 mei 2021

Vergroening in de wijk word al jaren gestimuleerd door de overheid. Nu klimaatverandering hoog op de agenda staat omdat het weer steeds extremer wordt, bestaan er nieuwe subsidies om bewoners van stad en wijk mee te laten werken aan de zogenaamde klimaatadaptie opdracht: oplossingen om hitte te verminderen en regenwater op te vangen. In de vorige wijkkrant schreven we daar al over. Dit voorjaar valt er in Klarendal een aantal mooie ideeën, initiatieven en mogelijkheden samen.

Woonomgevingsploeg

De zogenaamde WOP verzorgt in opdracht van Volkshuisvesting vanuit De Wasplaats de achterpaden van woningen. Zij vroegen zich samen met coördinator Rik van Houten af hoe ze nog zichtbaarder zouden kunnen worden voor bewoners van Klarendal en begonnen te fantaseren over geveltuintjes: een simpele manier voor wijkbewoners om versteende gebieden te vergroenen, waarbij de WOP dan graag zou ondersteunen.

Modekwartier

Ondernemers hebben altijd plannen om het gezamenlijk het winkelgebied op te leuken met moois en zowel gebied als Klarendallers met elkaar te verbinden. Ondernemer en bewoner Annet Veerbeek was vooral geprikkeld door de gewipte tegels bij het maatpakken label AARDEN aan de Sonsbeeksingel en aanpalende woningen: ‘Veel ondernemers produceren duurzaam, dus dit past bij ons; dat willen wij ook!’ bedacht ze. Al snel ving ze bij De Wasplaats op over geveltuintjes ambities.

Geveltuintjes

Ondertussen zijn er óók nog eens groene plannen voor het Elly Lamakerplantsoen (Putplein) door CASPAR, bestond de subsidie Klimaatadaptie sinds 2020 en verenigden zich de krachten van al deze bewoners en ondernemers: heel Klarendal groen! Bewoners en ondernemers worden gemotiveerd aan dit plan mee te werken en de eerste data staan al gepland. Op 27, 28 en 29 mei gaan er aan de Sonsbeeksingel en de Klarendalseweg door bewoners enorm veel tegels gewipt worden om daar plantjes in te poten en te zaaien. De subsidie is aangevraagd en de WOP zal helpen met bijvoorbeeld transport van compost en plantjes.

Nederlands kampioenschap tegelwippen

En dit is pas een start, ofwel fase 1: het liefst zien we de hele wijk vergroend. Het platform Arnhem Klimaatbestendig is daarnaast de strijd aangegaan met Nijmegen om het kampioenschap ‘tegelwippen’ te winnen. ‘Heel Holland Wipt’ met een ‘Wipper van de Maand’ – het is echt waar. En daar draagt Klarendal graag een steentje (of tegel) aan bij!

Bewoners kunnen voor deelname of andere vragen contact maken met wopklarendal@gmail.com en ondernemers met info@net-a.nl

Foto: Annet en Rik kregen voor het project tips en advies van Viviënne van Santen (afdeling wijkonderhoud) en Anne Luijten (afdeling klimaatadaptatie)


« naar overzicht