Financieel Café breekt taboe op administratieve vragen

dinsdag, 31 mei 2016

Vrijwilliger Barry Hutjens vertelt over zijn ervaringen als vrijwilliger bij het Financieel Café. “Bezoekers komen vaak wat beteuterd en schoorvoetend naar binnen, maar als ze de deur uitlopen zijn ze vaak heel erg opgelucht.”

“We hebben een ontzettend ingewikkelde maatschappij. Maar er ligt ook een taboe op het onderwerp.” Wethouder Martijn Leisink onderstreept het belang van een Financieel Café in Arnhem.

 

Afgelopen maandag opende hij het tweede Café in Arnhem. Na een succesvolle pilot in Arnhem-Zuid, startte in april een tweede Café in Arnhem-Noord. De wethouder herkent de situatie dat mensen moeite hebben met formulieren. “Gisteren werd mijn dochter overhoord door mijn vrouw voor een proefwerk geschiedenis. Ik vond het gek dat zij wel leerde hoe in de middeleeuwen ons belastingstelsel werd ingevoerd, maar niet hoe je nu een belastingformulier invult. Waarschijnlijk leert zij nooit hoe je een toeslag moet aanvragen.”

 

Mede omdat we dit op school niet leren, neemt de laatste jaren het aantal mensen dat het overzicht op hun administratie verliest toe. Bijna een op de vijf huishoudens heeft zelfs te maken met problematische schulden. Om deze reden kan iedereen met vragen bij het Financieel Café terecht. De vrijwilligers van het Café kunnen helpen bij het lezen van brieven, adviseren over het ordenen van de administratie en geven financiële tips. Bij grotere problemen kunnen ze ook doorverwijzen.

 

Barry Hutjens is een van de vrijwilligers van Financieel Café: “Mijn ervaring is dat mensen soms wat beteuterd binnenkomen, een beetje schoorvoetend. We proberen dan heel open te zijn en mensen te laten merken dat ze echt niet de enige zijn. Vaak lopen ze daarna heel opgelucht de deur weer uit. Er komen zoveel verschillende onderwerpen en vragen voorbij. Dat maakt het voor ons heel boeiend om daar te zitten.”

 

Het Financieel Café is een samenwerkingsproject van Humanitas, SWOA, EVS EcoVrede en Diaconie Arnhem.

 

Het is iedere maandag van 12.00 tot 14.00 uur te bezoeken in MFC Klarendal, Kazerneplein 2.


« naar overzicht