Actie om buslijn 13 terug te krijgen

donderdag, 07 oktober 2021

Geef de bewoners van Klarendal weer de mogelijkheid om gebruik te maken van de bus: in december 2015 kwam er na twintig jaar weer een bus door Klarendal. Veel bewoners waren daar erg blij mee. De lijn stopte echter toen de coronacrisis in 2020 startte. Bewoners komen er voor in actie om lijn 13 weer terug te krijgen.

Motivatie

Lijnbus 13 , een voorziening die werd opgeheven in januari van dit jaar! Reden: de bus zou niet voldoen aan de behoefte van de bewoners, maar veelal gebruikt worden door leerlingen van de omliggende scholen en daarvoor was de lijn niet bedoeld.  Doordat in de kleine bus geen afstand kon worden gehouden in Corona tijd werd het vervoermiddel maar helemaal opgeheven! Het vreemde was echter wél  dat, toen besloten was de bus niet meer te laten rijden, er abri’s geplaats  werden, kosten € 5000,00 per abri!

Zo’n zeven jaar geleden konden de bewoners van Klarendal nog gebruik maken van lijnen 8 en 9, een comfortabele bus die je naar het centrum bracht.  Die lijn werd opgeheven en wéér zat Klarendal zonder busvervoer!.

Vijf jaar geleden dus besloot de gemeente, op initiatief van wethouder Alex Mink om Klarendal een eigen busje te geven. Maar een klein busje van ‘Noot groepsvervoer’,  waar wij aanvankelijk mee vervoerd werden zal de wethouder niet voor ogen hebben gehad. De autobus  leek sterk op het vervoermiddel van de hondenuitlaatservice. Later werd dan de bekende blauwe bus van BRENG ingezet.  Voorzien van veiligheidsgordels én een stopknop! 

Waarom vinden wij het belangrijk dat de BRENG bus behouden blijft voor Klarendal:

  1. Veel  ouderen in Klarendal en bewoners met een fysieke beperking missen het openbaar vervoer.  In het Noord Oostelijke gedeelte van Klarendal  wonen bewoners meer dan 500 meter van een bushalte vandaan. Dat is voor vlakke wijken als Presikhaaf en Arnhem Zuid misschien niet zo’n probleem, maar omdat Klarendal veel hoogteverschillen kent is de afstand vanaf de Velperweg niet meer te belopen.
  2. De gemeente staat voor participatie van haar burgers en streeft ernaar dat ouderen zo lang mogelijk thuis wonen. Als de gemeente dat wil, moet het ook faciliteiten zoals goed bereikbaar openbaar vervoer  aan ouderen bieden.
  3. Ouderen worden afhankelijk van kinderen of andere mensen als ze niet zelfstandig met de bus maar de stad, het ziekenhuis of op bezoek kunnen.
  4. Ouderen komen in een isolement als afhankelijk zijn van andere mensen, dat staat haaks op alle aandacht rondom het voorkomen/aanpakken van eenzaamheid.

Handtekeningenactie

Vanaf 7 oktober is er een handtekeningenactie opgezet. De handtekeningenlijsten liggen bij de Albert Heijn, de winkel van Simone, de Wasplaats en het MFC.

Digitaal is het mogelijk om aan deze actie mee te doen door een mailtje te versturen met als titel ‘Ik ben voor het behoud van lijn 13’  naar k.veldkamp@rijnstad.nl.

Foto: Omroep Gelderland was er bij, toen de bus eind 2015 ging rijden


« naar overzicht