NIEUWE IMPULSEN

voor een opgeruimde en schone wijk

De werkgroep Schoon Klarendal heeft als doel om inzichtelijk maken wat er allemaal al is en kán, om onze wijk netjes te houden. Zij geven daar informatie over en enthousiasmeren bewoners om creatief en zorgvuldig met afval om te gaan. Ook moedigen ze bewoners aan om zelf met initiatieven te komen voor een schonere en mooiere wijk.

Schoon Klarendal organiseert daarnaast ook schoonmaakacties om zo met bewoners onze wijk weer wat netter te maken. Dat is niet alleen goed voor de wijk, maar ook gezellig. En niet te vergeten: een positieve en leuke manier om elkaar in Klarendal te ontmoeten.

DOWNLOAD HIER ALLE DATA (24!) VAN 2024.

ZWERFAFVAL

De noodzaak van het opruimen en voorkomen van zwerfafval reikt veel verder dan onze wijk alleen. Want veel van ons zwerfafval is moeilijk, of soms helemaal niet biologisch afbreekbaar, wat betekent dat het voor een lange tijd in onze natuur blijft. Het afbreken kan zelfs jaren duren of nog erger: helemaal niet, zoals plastic

Plastic in vele vormen, zoals flesjes en broodzakjes maar ook de wikkels van snoepjes die we vaak vinden tijdens de schoonmaakacties vergruizen tot microplastics. Deze kleine plastic deeltjes komen uiteindelijk ook in ons drinkwater en eten terecht.

Daarnaast zien dieren plastic vaak aan voor voedsel. Ze kunnen er ernstig ziek van worden of dood aan gaan. En veel van de plastics die in onze rivieren terecht komen stromen in zee en vergroten daarbij de plasic soup. Ook de snoepwikkels en plastic zakjes die wij in onze wijk op straat gooien dragen daar aan bij!

“Een beter milieu begint bij jezelf” was een bekende slogan in de jaren 90. Door corona hebben we geleerd dat we het niet alleen kunnen en dat we elkaar nodig hebben. Dus laten we de slogan aanpassen: “Een beter milieu begint in onze wijk”!

Heb je interesse om ook mee te helpen met een schoonmaakactie  in Klarendal? Wil je graag een keer een bijeenkomst bijwonen stuur dan een email naar schoonklarendal@outlook.com om je aan te melden of voor meer informatie.

NEDERLAND SCHOON

Tijdens  de landelijke actieweek Nederland Schoon in maart laat de werkgroep zich jaarlijks zien, geeft het goede voorbeeld en informeert wat je kunt doen om afval te recyclen en te hergebruiken, hoe je een afvalbak kunt adopteren, hoe kinderen zich kunnen aanmelden bij het Kinderwijkteam en volwassenen bij de WoonOmgevingsPloeg (WOP).

Interesse in een afvalgrijper? Maak contact met de werkgroep en de zakken afval worden door de WOP voor je weg gebracht.